top of page

Ditt dominerende stoffskifte er GULT

Vi skiller mellom fire hovedtyper av kostholdsplaner:
Rødt
Gult
Grønt
Blått
shutterstock_1050036512b_redigert.png

Protein - fett type
Høy forbrenning

Blandingstype
Middels høy forbrenning

Blandingstype
Middels lav forbrenning

Karbohydrattype
Lav forbrenning

Illustrasjonen viser at jo lengre til venstre på fargeskalaen man kommer, desto større andel spises av fett og proteiner og desto mindre av karbohydrater. Rødt illustrerer at man trenger mest proteiner og fett i forhold til karbohydrater, mens det er stikk motsatt med blått - mest karbohydrater i forhold til proteiner og fett.

 

Undersøkelser tyder på at i vestlige samfunn er "røde typer" mest vanlig, dernest gule, mens de færreste av oss tåler store mengder karbohydrater, særlig hvis de baseres på glutenholdige kornsorter som hvete, rug og bygg.

Fargeskalaen avslører hvor sterkt ernæringsbehovene er individualisert

Hver enkelt fargekombinasjon på skalaen kan oppfattes som en individuell stoffskifte type. Selv om det i prinsippet bare finnes fire hovedtyper.

 

 

 

 

 

 

Testen viser at du har et GULT dominerende stoffskifte

Den beste måten å avbalansere stoffskiftet og bedre helsen, er å spise et bredt utvalg av maten som er riktig for deg og unngå all mat som ikke passer for deg. 

 

Gule stoffskiftetypene: De som har et middels rakst stoffskifte, trenger noenlunde like mengder protein og karbohydrat, men noe mer fett

 

Gule stoffskiftetyper har oftest en gjennomsnittlig appetitt. De har tendens til å svinge - enkelte ganger er de skrubbsultne, men andre ganger er de så lite sultne at de lett hopper over måltider.

Hold deg til 50/40% forholdet i maten hver gang du spiser slik at du ikke får over 40 prosent av kaloriene dine fra karbohydrater og ikke over 60 prosent av kaloriene fra proteiner og fett. Legg merke til at flere kalorier bør komme fra proteiner enn fett.

Det er ikke nødvendig å være helt presis når det gjelder prosentforholdet. Når du setter sammen måltidene, tilnærmer du deg ditt ideale så godt du kan. Det er ikke nødvendig å veie alt du spiser eller regne ut antallet kalorier i hvert måltid. Når du får den rette balansen for ditt stoffskifte, vil du oppnå den rette metthetsfølelsen, og kalorispørsmålet løser seg selv. Det spiller altså ingen rolle om du spiser et lite eller stort måltid eller et mellommåltid. Det viktige er å spise de rette matvarene i det rette forholdet for din type hver gang du spiser.

Forsøk å spise med regelmessige mellomrom og hold deg til de samme tidspunktene for måltidene hver dag hvis det er mulig. Det er også viktig å spise når du er sulten, fortrinnsvis før du blir sulten, så ta deg en matbit når du trenger det. Dette vil forhindre at du spiser for mye og holder blodsukkeret på rett kjøl.

Ring 815 21 77 til nærmeste Bailine klinikk for en gratis førstetime. Her lærer du mer om hva slags matvarer og næringsstoffer som passer til din personlige forbrenning.

image_yellow.jpg
bottom of page