Bailine Norge

Klinikkinformasjon: 815 21 777

Kontor: 22 93 13 10

Telefax: 22 93 13 12

E-post: info@bailine.no

Intranett: (for klinikkeiere)

Facebook

Bailine © 2019. Powered by Global Web PartnerOm websiden  |   Personvern

Bailine Forum

mars 24

Ikke spis når du er stresset

0 kommentarer

Lær å styre stress, reduser vekten og hold deg frisk

 

Hva skjer når vi spiser under stress?

Her er en liste over hva som skjer i kroppen under stress, og hvordan stress påvirker det næringsmessig inntaket.

 • Det kommer mindre oksygen til magen, det blir mindre blodgjennomstrømning og mindre produksjon av enzymer.

 • Det næringsmessige opptaket redusere.

 • Næringsmessig utskillelse av viktige næringsmidler øker.  Kroppen kvitter seg med kalsium, magnesium, zink, krom, selen og andre viktige mineraler gjennom urinen.

 • Nivået av hormonet thyroid går ned.  Thyroid er det hormonet som setter fart på fordøyelsesprosessen i så og si hver eneste celle i hele kroppen.

 • Kolesterolnivået økes.  Stress er en av de mest undervurderte årsakene til høyt kolesterol.Kortisol produseres og signaliserer til kroppen at den skal lagre vekten som fett og ikke bygge muskler.

 • Det sunne bakterienivået i fordøyelsessystemet går ned.

 • Nivået av veksthormoner går ned.  Det er disse hormonene som skal bl. a. hjelpe kroppen å bygge muskler.Nivået på de frie radikaler øker.  Det hemmer immunitetsystemet og gjør at kroppen eldres fortere.

 • Risikoen for beinskjørhet øker.

– og dette er bare noen eksempler på hvordan stress påvirker deg.

 

Stress og mat blir negativt

Styr stressen ved å puste riktig

På under et par minutter kan du ta kontroll over stressen slik at du skifter fra en tilstand av dårlig fordøyelse til full fordøyelse ved å puste riktig. Når du er stresset er pustemønsteret grunt, urytmisk og uregelmessig.  Når du er avslappet puster du regelmessig, rytmisk og dypt.

 

 

 

Når du simulerer måten en avslappet person puster på, narrer du kroppen.

Kroppen sier;

 

”Hallo, nå puster jeg regelmessig, rytmisk og dypt.  Jeg var stresset for en liten stund siden, nå må jeg være helt avslappet.”

 

På denne måten lurer du kroppen din til å tro at den er avslappet, og på mindre enn et par minutter, etter å ha gjennomgått øvelsen med å puste dypt som vi straks skal beskrive, tar du rett og slett en snarvei til bedre fordøyelse.

 

 

Luft er en viktig del av ditt måltid

Vi anbefaler ikke bare at du skal puste før måltidet for å bli avslappet, du skal huske på å ta noen ”slurker sunn luft” som en del av måltidet ditt. Se på oksygen som en del av måltidet, på samme måte som vi i Bailine anbefaler deg å drikke et glass vann før – og etter hvert måltid.  Minn deg selv på at surstoff er like viktig som alt det andre på tallerkenen.

 

Dette betyr at du må legge fra deg kniv og gaffel og minne deg selv på å puste.  Dersom du greier å puste dypt inn og ut fem til ti ganger under måltidet, vil du etter hvert skape en ny, automatisk vane.  Praktiser dette i en uke, minn deg selv på disse små ”slurkene” med luft, stopp opp og ta en pause.  På denne måten blir vanen helt automatisk.  Det er inspirerende å gjøre noe som føles godt, som føles riktig og naturlig, som fungerer for for fordøyelsen og forbrenningen. Når du gjør dette, si til deg selv;

”Ja, dette fungerer for meg”. 

Det er enkelt, luft er gratis, det koster deg ikke noe ekstra – og det er utrolig virkningsfullt.

 

Når du tar inn mer oksygen vil du også forbrenne kalorier på en annen måte. Når du tar inn mer oksygen, vil oksygenet faktisk gå inn i de indre organene i fordøyelsessystemet, der hvor den faktiske forbrenningen foregår.  Her inne i fordøyelsessystemet er det mer oksygen enn noe annet sted i kroppen, for det er her den faktiske forbrenningen foregår. Fordøyelse er oksygen, så når du lar de indre organene få oksygen, absorberes næringen raskere og mer.

 

Slå bevisst på fordøyelsessystemet når du spiser

En viktig oppdagelse i 1950-årene, var den sentrale rollen det ubevisste, eller autonome, nervesystemet spiller i å bestemme det individuelle fordøyelsessystemet. Det finnes to kontrollknapper i hjernene som slår av og på fordøyelsessystemet ditt, de kalles det sympatiske nervesystemet og det parasympatiske nervesystemet.

 

Det sympatiske systemet kontrollerer kroppsprosesser som har med energiutnyttelse å gjøre. Det omtales av og til som «kjemp eller flykt»-knappen. Den andre delen, det parasympatiske systemet, kontrollerer kroppsaktiviteter som har med energibevaring å gjøre. Det kalles ofte «hvile og fordøyelse»-knappen.

 

Det autonome nervesystemet omtales av mange som «stoffskifteregulatoren» fordi det kontrollerer all aktivitet i kroppen som står utenfor viljens innflytelse, alle funksjoner som ikke er underkastet din bevisste kontroll. De omfatter hjerteslag, fordøyelse, åndedrett, vevreparasjon og oppbygging, celleaktivitet, regulering av kroppstemperatur, immunaktivitet og utallige andre funksjoner.

 

For eksempel øker det sympatiske system hjertefrekvensen, mens det parasympatiske demper den. Når det gjelder andre uvilkårlige funksjoner, kan rollene være ombyttet. For eksempel slår det parasympatiske systemet på fordøyelsesaktiviteten – utskillelse av saltsyre, sammentrekninger i magen og beslektede funksjoner.

 

Men hvis det skulle dukke opp en tiger mens du tar lunsjpause, ville det sympatiske systemet kople seg inn og utløse en «flykt eller kjemp»-reaksjon. Dette ville øyeblikkelig stoppe fordøyelsen, sende blod fra fordøyelsesorganene til musklene, øke hjertefrekvensen og gjennomføre alle de andre nødvendige metabolske forberedelsene til flukt eller kamp.

 

Det sympatiske nervesystemet slår stress på og fordøyelsen av.  På denne måten slår det parasympatiske nervesystemet på avslappingsresponsen, og det iverksetter sunn og fullstendig fordøyelse og forbrenning av kalorier.  Med andre ord; den samme delen av hjernen som er ansvarlig for å skru på stress, slår av forbrenningen, og den samme delen av hjernen som gjør deg avslappet gir deg den optimale forbrenningen.  Det er et kjent faktum at avslapping er det viktig for fordøyelsen og tarmfunksjonene.

 

 

Bailine mentaltrening og kostholdskurs

 

Din nye Bailine mentaltrening

Her er en ny øvelse som er nøkkelen til din næringsmessige verktøykasse. De neste ukene skal du hver gang du spiser stoppe opp og gjøre en stress sjekk.  Spør deg selv; “Kommer jeg til å spise under stress hvis jeg spiser nå?”  Hvis svaret er ja, ro deg ned et øyeblikk og pust dypt inn og ut, og hold pusten før du puster dypt inn igjen.

 • Tell til fem mens du puster dypt inn.

 • Pust ut mens du teller til fem.

 • Hold pusten mens du teller til fem – før du puster dypt inn igjen.

Gjenta det 10 ganger. Hvis det er for mye å puste inn og ut 10 ganger, er det tilstrekkelig å puste godt fem ganger. Det er faktisk så enkelt.  Ikke bekymre deg om du puster gjennom munnen eller nesen, gjør det som er mest naturlig for deg.  Sett deg ned, la føttene berøre gulvet, vær rett i ryggen.  Kanskje du er i en situasjon hvor du kan lukke øynene, men det er ikke nødvendig.

 

På få minutter vil du gå fra et stadium der du forbrenner lite, til å ha full kraft i forbrenningen.  Nervesystemet ditt vil endre seg fra sympatisk dominans til parasympatisk dominans.  Dette betyr at du er i en avslappet tilstand, og du behøver bare å puste dypt inn og ut noen minutter. Denne enkle øvelsen vil forandre måten du fordøyer maten på, og den kan hende måten du tenker og føler om mat.  Du kan forandre dine spisevaner bare ved å slappe av og puste.  Ikke bare fordøyer du maten bedre, du forbrenner faktisk kalorier!

 

Slapp av og opplev forbausende forandringer i kroppen

Når vi slapper av kan det skje utrolige forandringer i kroppen.  Ofte skyldes vektøkning og vanskeligheter med å tape vekten kjemiske reaksjoner i kroppen.  Noen av de mest giftige og problematiske kjemiske prosesser som vi blir utsatt for kommer ikke fra mat vi spiser, men fra kjemiske prosesser som vi skaper inne i oss selv.  Selvfølgelig, kroppsvekt handler om hva vi spiser, men det handler også om hvordan vi lever, hvordan vi tenker og hvordan vi er.

 

Hvis du ikke tar styring på stressen, tar stressen styringen på deg

Enkelte stressfaktor er selvpålagt.  Her er en liste over stressfaktorer vi lager oss selv:

 • Jeg er ikke bra nok

 • Jeg er for tykk

 • Hvis jeg ser ut som dette vil ikke folk akseptere meg

 • Ingen elsker meg

 • Jeg er ikke sunn og frisk nok

 • Jeg har ikke nok energi

På disse og lignende måter visualiserer du stress inn i deg selv.

 

Når du opplever stress skal du stille deg selv følgende spørsmål; ”Er denne situasjonen livstruende?”  Hvis svaret er nei kan du begynne med å slappe av.   Senk skuldrene, slapp av i ansiktsmusklene, smil og legg samtidig merke til kroppens merkelige lyst til å gå inn i en ”kjemp eller flykt”-reaksjon, selv om det ikke er nødvendig.

 

Nøkkelen til optimal forbrenning er ikke å presse deg selv, men å puste dypt og rolig, være oppmerksom på hva som stresser deg, velge å slappe av, ta det med ro.

 

Gi deg tid til å nyte maten

Spiser du fort, i et moderat tempo, eller spiser du sakte?  De aller fleste spiser fort.

Tid er på en måte undervurdert gave.  Det er egentlig alt du har å gi til noen.  Når du gir deg selv den gaven, er det faktisk noe som kan gjøre kroppen din godt.  Når du gir næringsprosessen tid, skjer det noe makisk, ekte, noe sunt og godt, noe psykologisk i kroppen som forandrer måten du fordøyer maten, som forandrer måten du forbrenner kalorier.  Her er noen enkle tips til hvordan du kan introdusere tid som en faktor i de daglige kostplanene dine.

 • Hvis du bruker fem minutter på frokosten, bruk 10 minutter.

 • Hvis du bruker ti minutter på frokosten, bruk et kvarter eller 20 minutter.

 • Hvis du spiser frokost mens du løper eller står, sett deg ned.

Hvordan kan du lære deg å spise saktere?  Det finnes måter å gi seg selv mer tid.  Vi kan manipulere og forandre tiden, og selv det minste lille ekstra tid er en gave som kan gjøre den store forskjellen.  Det er ikke noen unnskyldning å si «Jeg har ikke tid!”  Fem minutter kan gi deg et pusterom, det skaper en form for sjenerøsitet som du kan gi til deg selv.

 

Hvis du lever et hektisk liv, hvis du har en krevende jobb – her er utfordringen: Gjør om på timeplanen din så fort som mulig slik at du får mer tid til deg selv.

Se etter områder hvor du kan spare tid – og gi den tiden til deg selv!

 

#nytmaten #frokost #forbrenning #stress #mentaltrening #bailine

bailine-logo.png