Ditt dominerende stoffskifte er BLÅTT
Vi skiller mellom fire hovedtyper av kostholdsplaner:
Rødt
Gult
Grønt
Blått
Protein - fett type
Høy forbrenning
Blandingstype
Middels høy forbrenning
Blandingstype
Middels lav forbrenning
Karbohydrattype
Lav forbrenning
Illustrasjonen viser at jo lengre til venstre på fargeskalaen man kommer, desto større andel spises av fett og proteiner og desto mindre av karbohydrater. Rødt illustrerer at man trenger mest proteiner og fett i forhold til karbohydrater, mens det er stikk motsatt med blått - mest karbohydrater i forhold til proteiner og fett.
Undersøkelser tyder på at i vestlige samfunn er "røde typer" mest vanlig, dernest gule, mens de færreste av oss tåler store mengder karbohydrater, særlig hvis de baseres på glutenholdige kornsorter som hvete, rug og bygg.
Fargeskalaen avslører hvor sterkt ernæringsbehovene er individualisert
Hver enkelt fargekombinasjon på skalaen kan oppfattes som en individuell stoffskifte type. Selv om det i prinsippet bare finnes fire hovedtyper.
Testen viser at du har et BLÅTT dominerende stoffskifte
Den beste måten å avbalansere stoffskiftet og bedre helsen, er å spise et bredt utvalg av maten som er riktig for deg og unngå all mat som ikke passer for deg.
Hvis du er den blå stoffskiftetypen, kan du klare seg bra på et kosthold som består av svært lite animalsk protein - 20% - i forhold til karbohydrater - 80 %. Du kan spise vegetarkost - både grønnsaker, korn, frukt og bær. Siden systemet ditt omdanner karbohydrater til energi langsomt, håndterer du stivelse og sukker bedre enn andre typer, selv om du må passe på at du ikke overdriver.
For de som kan leve på karbohydratrik mat, er lite mat tilstrekkelig i lang tid.
Har du et blått stoffskifte kan du spise tre måltider om dagen uten at måltidene er store. Eller kan det være nok med to måltider og en frukt foruten flere mindre mellommåltider.
Hvis du har langsomt stoffskifte og ikke lider av reaktiv hypoglykemi - raskt blodsukkerfall etter å ha spist - takler du vanligvis søtsaker ganske bra. Dette kan være både en velsignelse og en forbannelse, for selv om du tilsynelatende tåler søtsaker, vil de slå negativt ut i det lange løp.
Søtsaker tilfører ikke kroppen næringsstoffer av verdi og forbruker også mer vitaminer og mineraler for å omdanne sukker til brukbar energi. Tendensen kan være å ty til søtsaker hver gang du er sulten eller trenger et energiløft. Du kan ha lett for å overdrive spising av søtsaker, og dette kan på sikt eventuelt føre til problemer som reaktiv hypoglykemi, insulinresistens, diabetes og overvekt
Ring 815 21 77 til nærmeste Bailine klinikk for en gratis førstetime. Her lærer du mer om hva slags matvarer og næringsstoffer som passer til din personlige forbrenning.