top of page

Ditt dominerende stoffskifte er GRØNT

Vi skiller mellom fire hovedtyper av kostholdsplaner:
Rødt
Gult
Grønt
Blått
shutterstock_1050036512b_redigert.png

Protein - fett type
Høy forbrenning

Blandingstype
Middels høy forbrenning

Blandingstype
Middels lav forbrenning

Karbohydrattype
Lav forbrenning

Illustrasjonen viser at jo lengre til venstre på fargeskalaen man kommer, desto større andel spises av fett og proteiner og desto mindre av karbohydrater. Rødt illustrerer at man trenger mest proteiner og fett i forhold til karbohydrater, mens det er stikk motsatt med blått - mest karbohydrater i forhold til proteiner og fett.

 

Undersøkelser tyder på at i vestlige samfunn er "røde typer" mest vanlig, dernest gule, mens de færreste av oss tåler store mengder karbohydrater, særlig hvis de baseres på glutenholdige kornsorter som hvete, rug og bygg.

Fargeskalaen avslører hvor sterkt ernæringsbehovene er individualisert

Hver enkelt fargekombinasjon på skalaen kan oppfattes som en individuell stoffskifte type. Selv om det i prinsippet bare finnes fire hovedtyper.

 

 

 

 

 

 

 

Testen viser at du har et GRØNT dominerende stoffskifte

 

Den beste måten å avbalansere stoffskiftet og bedre helsen, er å spise et bredt utvalg av maten som er riktig for deg og unngå all mat som ikke passer for deg. 


Grønne stoffskiftetypene: De som har et middels langsomt stoffskifte, trenger noenlunde like mengder proteiner og fett, men noe mer karbohydrater.

Som grønne stoffskiftetype trenger du et kosthold som består av forholdsvis få mengder proteiner og fettstoffer - 40 % sammenlignet med karbohydrater.- 60 %. Du kan spise et stort utvalg karbohydrater - grønnsaker, korn og frukt - både med og uten stivelse.

Din tendens til å ha et middels langsomt stoffskifte er nettopp grunnen til at du bør unngå for store mengder proteiner og fett, særlig de tyngre proteinene. Disse matvarene vil bremse energiproduksjonen din enda mer.

Et kosthold med lite proteiner og fett som vil passe for deg hvis du skal gå ned i vekt, føle deg energifylt både fysisk og mentalt og holde deg på rett kjøl emosjonelt. For mye proteiner og fett vil få deg til å føle deg utmattet og dorsk - eller kanskje overspent, rask til å bli sint og irritabel.

Hvis denne type diett passer for deg og du følger det skikkelig i det lange løp og skreddersyr et proteinreduserende kosthold etter ditt personlige stoffskifte, kan det forhindre at du får en rekke alvorlige sykdommer: hjerte/kar-problemer, svikt i immunforsvaret, blodsukker-abnormiteter, benskjørhet, leddbetennelse, fordøyelsesbesvær og mange andre kroniske sykdommer som alle bunner i en ubalanse i stoffskiftet.

Ring 815 21 77 til nærmeste Bailine klinikk for en gratis førstetime. Her lærer du mer om hva slags matvarer og næringsstoffer som passer til din personlige forbrenning.

image_green.jpg
bottom of page