top of page

Din personlige konsentrasjonskode

Din personlige konsentrasjonskode består av tallene 1 til 16 satt sammen i et spesielt rutemønster. Tallene blir i sum alltid 34 i hver rekke, både loddrett, vannrett og diagonalt. Innenfor den store firkanten gir grupper på fire og fire små firkanter også summen 34, de fire tallene i hvert hjørne av kvadratet etc.

Klikk her for å finne din kode

Lær konsentrasjonskoden ditt utenat

Lær tallene utenat slik at du kan gjenkalle fra hukommelsen hvilken rute de skal stå i. Da har du lykkes i å beherske konsentrasjonsteknikken. Tallrekkene skal brukes som ditt personlige signal for konsentrasjon og dyp avslapping.

En måte å trene på er å tegne opp 16 ruter og øve på å skrive din personlige tallrekke inn i rutene etter hukommelsen.

F.eks. ved dypavslapping fjernes hvert av tallene, ett av gangen, slik at du ender opp med 16 tomme ruter for ditt indre blikk.

shutterstock_182312945.jpg

Visualiser de 16 rutene med tallene for ditt indre blikk

Se på tallet i den første ruten. Pust dypt inn. Og pust ut – og holder pusten mens du for ditt indre fjerner det første tallet, slik at den første ruten blir tom.

Se deretter på tallet i den andre ruten. Pust dypt inn. Og pust ut – og holder pusten mens du for ditt indre fjerner det andre tallet, slik at den andre ruten blir tom.

Slik fortsetter du å fjerne tallene rute for rute, inntil hver rute er tom.

Etter 16 inn- og utpustinger har du visualisert hvert tall, og så fjernet ett og ett fra rutene inntil du ser 16 tomme ruter for ditt indre. Du befinner deg nå på et dypt avslappet plan. Hele øvelsen tar deg litt over tre minutter når du har lært det.

shutterstock_113179075-300x199.jpg

Hva er konsentrasjon?

Konsentrasjonen skal ikke trenge anstrengelse. Den bør være som fordøyelsen, ikke noe du ‘gjør’ men noe du lar ‘skje’.

Konsentrasjon har ingenting med kraft eller økning av en indre styrke å gjøre. Det er ganske enkelt evnen til ikke å la seg distrahere. Et menneske som er flink til å konsentrere seg er et menneske som er mer ‘udistrahert’ enn andre.

Med andre ord, du skal betrakte konsentrajonen som oppmerksomhet på noe, ikke distrahert av andre ting.

Når du har en følelse av anstrengelse eller press, konsentrerer du deg i virkeligheten ikke. Du bare prøver, og det er ikke det samme. Enhver anstrengelse kan distrahere deg, og ethvert forsøk på konsentrasjon kan være en distraksjon i seg selv.

Når du kniper øynene sammen eller rynker pannen, konsentrerer du deg i virkeligheten ikke. Du bør da slappe av og heller begynne på nytt.

Under mental avslapping skal du du full muskelavslapping. Derfor må konsentrasjonen din være uanstrengt og uten noen form for fysiske spenninger.

Konsentrasjonen har to elementer: Fiksering og visualisering

Fiksering lærer man ved å konsentrere seg med åpne øyne f.eks. på noe skinnende. Eller det kan være et stearinlys, eller ren fiksering bare på et enkelt punkt, en flekk på veggen eller et mønster i teppet. Det kan være en isbit i et glass. Det kan bokstavelig talt være hva som helt. Det er fikseringen av oppmerksomheten som er viktig, ikke det du ser på.

 

Plukk ut et hvilket som helst punkt i rommet og fikser oppmerksomheten. Sitt og stirr på det et par minutter til du føler at du gradvis ikke legger merke til noe annet. Ikke anstreng deg, bare fikser på punktet.

Fiksering er bare en øvelse for at du skal lære å ignorer alt annet uten å anstrenge deg. Øv deg noen ganger bare for å få den følelsen.

shutterstock_166306109-300x180.jpg

Visualisering er konsentrasjon med lukkede øyne.

Visualisering er fiksering om en ide framfor en gjenstand.

Det underbevisst påvirkes først og fremst av bilder. Ord er bare effektive hvis de kan skape gode bilder i ditt indre. Derfor kan du suggerere ting inn i din underbevissthet ved simpelthen å visualisere dem så klart som mulig uten å anstrenge deg.

Innbill deg at du er filmregissør. Du bestemmer hvor skuespillerne står, hva de sier, hvilke rekvisitter de bruker. osv. “Se” det alt sammen for ditt indre øye. “Regisser” handlingen. “Se” at den utfolder seg etter ditt fabelaktige manus.

Lær om visualisering i den nye Bailine boken 

For passiv avslapping bruk de fem trinnene i kursboken 'Bailine metoden', les fra side 36 til og med side 41.

Du kan bestille boken her. Boken kan også kjøpes i nærmeste Bailinesalong.

bottom of page