top of page

Bailine

Et enklere liv

Slank med selvhypnoseDu kan slanke deg med selvhypnose

Ordet "hypnose" gir assosiasjoner til en sceneartist som setter en frivillig forsøksperson i transe og får ham eller henne til å lystre hypnotisørens befalinger. Men det er faktisk ingenting mystisk eller magisk ved hypnose. Det er en naturlig, avslappet sinnstilstand som du kan bruke til beste for kropp og helse. Det er en tilstand av intens, fokusert konsentrasjon som kan gjøre det lettere for deg å slappe av og kontrollere kropp og sinn.


Hypnosen gjør at kroppen og sinnet ditt reagerer på tankene dine som om de var virkelige. Med selvhypnose har du alltid full kontroll. Du velger selv hva du vil tenke på, innbille deg, føle og gjøre.


Selvhypnose gjør deg avslappet og mottagelig, den hjelper deg å gjøre mer, men tenke, evaluere og dømme mindre. Den hjelper deg å kontrollere oppmerksomheten og filtrere vekk smertefulle eller ubehagelige tanker, følelser og fornemmelser.


Du har sannsynligvis allerede opplevd å være i en hypnosetilstand – en tilstand av intens konsentrasjon mens du har kjørt bil, lyttet til musikk, lest en bok eller dagdrømt. Med selvhypnose kan du utnytte din naturlige konsentrasjonsevne til å dempe nervøsitet, slappe av i kroppen, få kontroll med angst, lindre smerter, bli i bedre humør, øke kreativiteten og bli kvitt dårlige vaner.


Selv om det virker som om noen mennesker har lettere for å konsentrere seg ved selvhynose enn andre, kan de aller fleste bli betydelig flinkere med litt øvelse.

Det finnes hundrevis av metoder du kan bruke for å hypnotisere deg selv og gli inn i en behagelig tilstand av avslappet konsentrasjon.


Ikke bli ergerlig om du ikke klarer å holde konsentrasjonen til å begynne med. Etter en uke eller to med daglige øvelser, går det lettere og selvhypnosen blir mer effektiv.


Slik gjør du det:

- Innta en avslappet stilling.

- Pust langsomt og dypt inn og ut noen ganger.

- Fest blikket på en bestemt gjenstand – et stearinlys, et bilde, eller hva som helst som står stille.

- Samtidig sier du til deg selv: "Øyelokkene mine kjennes veldig tunge, veldig tunge, som om små lodd er festet til dem og drar dem nedover. De kjennes så tunge at de vil gli igjen."

- Kjenn hvordan øynene ruller bakover så bare det hvite vises, mens øyelokkene glir langsomt igjen.

- Idet øynene lukkes, sier du til deg selv: "Slapp av. Nå teller jeg langsomt baklengs fra 10 til 1. For hvert tall blir jeg stadig mer rolig og avslappet."

- For hvert tall du uttaler, sier du noe slikt som: "Kroppen min blir stadig mer avslappet og rolig" eller "For hvert tall føler jeg meg psykisk og fysisk bedre."

- Om du vil, kan du telle baklengs fra 10 flere ganger. For hver omgang blir avslapningen dypere og dypere.

- Innbill deg nå at du står i en heis som går langsomt nedover. Tell fra 10 til 1 mens du synker dypere ned i en varm, avslappet tilstand. Gjenta for deg selv: "Jeg synker ned, ned, ned til total avspenning. Synker dypere, dypere og dypere."


Denne tilstanden av avslappet, total konsentrasjon kan du utnytte til å suggerere deg selv til å gjøre noe som kan føre til forbedringer, enten på det psykiske eller på det fysiske planet. Sett opp et klart mål og gi deg selv helt spesifikke forestillinger om hvordan målet kan nås. Du kan for eksempel gjenta for deg selv: "For hver gang jeg bruker selvhypnose kommer jeg til å synes det er lettere og mer virkningsfullt."


Den gamle metoden for å hypnotisere, var at man kontinuerlig så den som skulle hypnotiseres rett inn i øynene til han eller hun ble søvnig, eller adspredt, og øynene falt igjen. Denne tilstanden ble utdypet til en brukbar transe gjennom suggesjoner.

Det neste fremskritt i hypnose var oppdagelsen av at det samme kunne oppnås ved fantasien alene.


Man fant ut at man kunne oppnå like gode og bedre resultater bare ved å tenke seg et tent stearinlys i stedet for faktisk å stirre på et.


Hvis det fantes noen brukbar metode for, virket den like bra, eller enda bedre hvis vedkommende bare lukket øynene og tenke seg gjenstanden. Konsentrasjonen av oppmerksomheten på det visuelle fantasibilde gav samme resultat.

Det største fremskritt innen hypnose i moderne tid er den virkelige forståelse av det som er kjent som "øyelukking".


Det er blitt kalt "kilen som åpner" i hypnose. Med andre ord: Øyelukking er ikke i seg selv hypnose, men det kan raskt føre til hypnose.


I sin enkleste form kan hypnose reduseres til to faktorer:

1) Opphevelse av den kritiske evne og

2) Selektiv tenkning eller suggesjon.


Hver gang du opphever den kritiske evne og du samtidig har selektiv tenkning (suggesjon), oppstår det hypnose.


En hver såkalt suggestibilitetstest eller mottagelighet test, så vel som hypnotisk induksjon, krever at man opphever den kritiske evne; dette muliggjør en "ukritisk mottakelse av suggesjon" som er den hypnotiske tilstand.


Suggesjon er bare selektiv tenkning, eller tanker som ikke utfordres av hjernes kritiske evne.

Øyelukking gir perfekt avslapping og samtidig opphever det den kritiske evne!


Det finnes en rask måte å oppnå øyelukking på som gjør den mulig å oppnå øyeblikkelig avslapping samtidig som du opphever den kritisk evne.


All slags selektiv tenkning som gjøres i den tilstanden, er faktisk hypnotisk suggesjon.

Det er ingen grunn til å bruke mange minutter på å stirre på en gjenstand, eller til og men tanke seg en scene med lukkede øyne i den hensikt å oppnå en hypnotisk transe. Det kan gjøres øyeblikkelig med denne moderne teknikken.


Øyenlukking - Kilen som åpner


Vi vil nå dele hemmeligheten om øyelukking med deg!


Når øynene er avslappet, er de lukket. (Du sover med lukkete øyne). Det virker som om det ikke krever noen anstrengelse å åpne øynene når de er lukket, men det er klart at det krever et minimum av anstrengelse.


Eller for å si det på en annen måte: Hvis øynene dine er lukket og i ro, må du oppgi hvilen for å åpne dem.


Det er viktig at du forstår dette enkle poenget. Les det om igjen til du forstår det helt klart. Nå vil vi at du skal erfare betydningen av det. Du må være vennlig å gjøre en enkel øvelse.

Lukk øynene dine et øyeblikk, og åpne dem igjen naturlig. GJØR DET MED EN GANG.

Nå skal du lukke øynene et øyeblikk igjen og så skal du se HVOR LANGSOMT DU KLARER Å ÅPNE DEM. Gjør det med en gang.


Sannsynligvis åpnet du dem altfor fort.


Gjør det om igjen, men denne gangen skal du gjøre det DOBBELT SÅ LANGSOMT. Gjenta øvelsen med å åpne øynene DOBBELT SÅ LANGSOMT SOM FØR, som om du forsøkte å sette verdensrekord i å åpne øynene langsomt. Åpne øynene SÅ LANGSOMT SOM DET OVERHODE ER MULIG Å GJØRE DET.


Hvis du gjør denne øvelsen korrekt, vil du oppdage flere ting med en gang.


For det første vil du plutselig oppdage at det faktisk krever anstrengelse å åpne øynene når de er lukket. Hvis vi ser på det på en annen måte, kan vi si at du åpner øynene bare hvis du oppgir hvilen. Dette er en viktig setning ".....bare hvis du oppgir hvilen...."

Hvis du gjør denne langsomme øye-åpne-øvelsen riktig, virker det som om øyelokkene er limt sammen.


Gjør det et par ganger til. Og om igjen. Inntil du får inntrykk av at hvile er en kraft som må overkommes med stor anstrengelse før du kan åpne øynene!

La oss stoppe litt opp her til du forstår fullt ut gjennom erfaring alt som er forklart så langt l-a-n-g-s-o-m-t til du virkelig fatter tanken bak.

Ikke les videre før du har erfart at hvile er en kraft som må overkommes ved hjelp av anstrengelse, og at du åpner øynene bare ved å oppgi eller overkomme tilstanden av hvile i øyelokkene.


Nå skal vi gå videre til det neste skritt.


Når du denne gangen lukker øynene, skal du slappe av musklene i øyelokkene til de rett og slett ikke virker lenger! Du skal teste dem for å forvisse deg om at de ikke virker.


Ved dette punkt kommer flere ting til å hende. Selvsagt kan det være at du oppdager at øyemusklene ikke virker og at øynene forblir lukket, og i så fall har du lært leksen så langt.

Hvis øynene åpner seg kommer det av to ting. For det første slappet du ikke av musklene i øyelokkene til det punkt hvor de ikke virker. Lukk dem og prøv om igjen. For det andre tester du dem for å finne ut at de virker, i stedet for å teste dem for å finne ut at de ikke virker.

Du forstår selvsagt at du alltid kan åpne øynene hvis du vil. Når som helst. Men du er nødt til å oppgi hvilen for å få det til.


Men vi vil ikke at du skal "oppgi hvilen". Vi vil at du skal holde fast ved hvilen uansett hva som skjer. Det er det som er poenget.


Ved det punkt hvor du "tester dem for å forsikre deg om at de ikke virker", kan du legge merke til flere ting. Øyeeple kan finne på å rulle opp, som om de ser ut mellom øyenbrynene. Øyelokkene kan skjelve litt. Øyenbrynene kan løfte seg litt.


Men om du har gjort det riktig vil øynene dine ikke åpne seg. Det er det som er viktig.

Grunnen til at øynene ikke åpner seg, er at du har "slappet dem for mye av", og fordi du tester dem for å forsikre deg om at de ikke virker, i stedet for å forsikre deg om at de virker.

Ideen er å hvile øyelokkene til det punkt hvor "de ikke virker"...det vil si til det punkt hvor hvilen er blitt en KRAFT som må overkommes med anstrengelse. Når du anstrenger deg for å teste hvilen ved "å forsikre deg om at de ikke virker", oppdager de at det faktisk er det som skjer.


Ved dette punkt har vi "opphevet den kritiske evne" som vi snakket om tidligere.

Nå, ved dette punkt (hvor du har testet for å forsikre deg om at de ikke virker...... og det er tilfelle) la den hvilen feie ned gjennom hele kroppen til tåspissene.

Legg merke til den markerte følelsen av hvile. Så skal du bare åpne øynene og legg merke til hvor vel du føler deg.


La meg oppsummere teknikken, og så skal du bare sitte og trene til du mestrer den FØR DU LESER VIDERE!


- 1. Lukke øynene

- 2. Slapp av i musklene i øyelokkene til de ikke virker.

- 3. Test dem for å forsikre deg om at de ikke virker.

- 4. La hvilen gli ned gjennom kroppen helt ut i tåspissene. Føl bølgen av hvile.

- 5. Åpne øynene og legg merke til hvor fornyet du føler deg.


Lær dette utenat. Praktiser det til du mestrer det. Gjør det så mange ganger du vil. Hvis øyelokkene dine skjelver, ikke bry deg om det... bare ikke la dem åpne seg...hold dem så avslappet at de ikke virker i det hele tatt.


Ikke les forbi dette punktet før du mestrer teknikken med øyelukkings avslapping!

Nå som du mestrer denne teknikken, vil vi gjerne forklare litt mer om den.


Hele prosedyren, fra punkt 1 til 5, bør ikke ta mer enn 30 sekunder! Faktisk bør det ikke ta mer enn 20 sekunder. Med litt øvelse vil du fra tid til annen klare det på 10 sekunder!

Det viktigst skrittet er åpenbart nr. 3. Hvis du ikke får det til, kan du like gjerne gå tilbake og gjøre alt sammen om igjen. Du får det til hvis du konsentrerer deg om det du skal gjøre.

Når vi i skritt nr 4. snakker om "hvile", mener vi den slags hvile som er så fullstendig at en muskel "ikke fungerer"-- la den slags hvile feie gjennom kroppen. Det betyr at alle muskler i kroppen blir så avslappet at de "ikke fungerer".


Hvis armene dine er så avslappet, vil musklene rett og slett ikke fungere, og du vil ikke være i stand til å røre armene (uten å anstrenge deg for å oppgi hvilen), og slik skal det være for hele kroppen.


På en måte vil det virke som om du har skapt deg et "kraft felt" av hvile rundt hele kroppen.

Etter skritt nr. 4 har du opphevet den kritiske sans og oppnådd fullstendig avslapping.

Derfor er du klar til å gi deg selv en hvilken som helst suggesjon. Alt du tenker mellom skritt nr. 4 og skritt nr. 5 er "selektiv tenkning", og vil påvirke det underbevisste.


Husk:

OPPHEVELSEN AV DEN KRITISKE SANS + SELEKTIV TENKNING = HYPNOSE.

Før vi forklarer tankegang bak denne enkle øye-lukkings teknikken, vil vi få poengtere at dette er alt du behøver å vite for å kunne nå det nivå at du kan gi deg selv hypnotiske suggesjoner.


Vi vet at det er så enkelt at du ikke kan tro det. Men det er sant.

Alt vi kan si er: PRAKTISER DET!


Hvis du ikke oppnår fullstendig avslapping innen 30 sekunder, er det enten fordi du ikke følger instruksen eller fordi du ikke konsentrerer deg ordentlig.


De fleste synes å tro at man trenger minst femten minutter for å oppnå selvhypnose ved å følge de vanlige rådene fra "eksperter".


Men vi har senere funnet ut at disse "ekspertene" i virkeligheten ikke er i stand til å praktisere hypnose selv, og gjemmer sin uvitenhet ved å gi instrukser det er umulig å følge.

Med denne øye-lukkingsteknikken har leger klart å oppnå hypnose på under et minutt, ofte innen 15 sekunder.


Denne teknikken er blitt gitt til mange studenter som mestret den i løpet av ca. 5 minutter. Etter å ha praktisert den i en uke, har de kommet tilbake og fortalt om forbløffende resultater.


Ikke kom og fortell at det ikke virker. Det er det eneste som virker, så vidt vi kan se.

Selv om vi aldri så gjerne vil belønnes for denne store oppdagelse, kan vi ikke. Vi vil gjerne her og nå få rette en takk til den personen som har lært oss denne fantastiske teknikken, avdøde hypnose-læreren DAVE ELMAN!


Bare erfaring kan lære deg hvor effektiv denne metoden er. Igjen vil vi si: Gå tilbake og ØV DEG til du forstår den og kan utføre den på 30 sekunder eller mindre. Så skal du lese videre.

Vi våger den påstand at alle andre avslappingsmetoder du har lest begynner med å slappe av i tærne først, for deretter å fortsette oppover til hodet. DETTE ER HELT GALT.

Å begynne med de store muskelgrupper er tidsspill.


Den måten man skal slappe av på, er å begynne med de små muskelgruppene, faktisk de minste...øyelokkene!


Hvis øynene dine slapper av, er hele kroppen avslappet. Du kan ikke være spent noe sted i kroppen hvis øynene dine virkelig er avslappet. Dette er det grunnleggende prinsipp som førte til oppdagelsen av øyelukkings teknikken.


De tidligere øyefikserings metodene for hypnose induksjon virker i det øyeblikk øyemusklene blir trette, øyelokkene dirrer og man får en spontan øyelukking. Fra det punkt kunne hypnotisøren fordype transen.


Disse fakta, samt kunnskapen om at øynene bruker omtrent en åttendedel av kroppens totale nerveenergi, førte til utvikling av øyelukkingsteknikken, som øyeblikkelig "stenger hjernens kraftstasjon", hvorpå hvilen øyeblikkelig sprer seg til resten av kroppen.

Dirringen i øyelokkene og at øyeeple (i noen tilfelle) ruller opp, har hypnotisøren lenge lagt merke til når de har iakttatt gode hypnotiske subjekter.


Etter en stund kommer det av og til en liten bevegelse i øyeeplene under de lukkede øyelokkene.


Dine vellykkede suggesjoner


I forbindelse med øvelsene i selvsuggesjon er du nå klar til å bruke suggesjoner på deg selv for å nå målene du har satt deg. Men hvor begynner du? Hvilke suggesjoner starter du med? Du kjenner sikkert prinsippene for utforming av positive suggesjoner.


Og du er uten tvil klar til å hoppe rett inn i den ene POSITIVE suggesjonen som du umiddelbart skal bruke for ØYEBLIKKELIG å oppnå store mål.


Ptrro! Demp litt på alle de entusiastiske hestekreftene. Først må du gå, så kan du dilte, derpå kan du trave og kan du galoppere i full fart for å nå målene dine.


Det har vist seg at ved å utnytte visse faktorer som påvirker dine suggesjoner, vil du i det lange løp lykkes raskere og varigere i dine bestrebelser. Tre av disse viktige faktorene er:


GJØRE DET LETT

GJØRE DET GRADVIS

SKAPE FORVENTNING


1. GJØR DET LETT. Får vi først akseptert en suggesjon letter dette aksepten for den neste.

Den overtalende selger utnytter dette ved å få deg til å svare "ja" på mange uvesentlige spørsmål og forslag helt til han lar det store salgsspørsmålet springe og som du dermed er mer tilbøyelig til å besvare med "ja" . Tenk over det når du i dine øvelser skal bruke dine selv-suggesjoner. Du vil oppleve at suggesjonene virker og hele prosessen underletter dine bestrebelser fordi det blir lettere å akseptere de påfølgende suggesjonene.


2. GJØR DET GRADVIS. Suggesjonene er lettere å akseptere hvis de avpasses etter vanskelighetsgrad. Du bør ikke begynne med å ønske deg månen.


Er du ikke enig i at det høres fornuftigere ut å begynne med en suggesjon som er lett? Kanskje en suggesjon du ikke tviler på at du lett kan følge.


Etter at du har gitt deg en slik selvsuggesjon i forbindelse med øvelsene og har erfart at den virker, har du allerede gjort det lettere for deg selv, og er klar til å "oppgradere" vanskeligheten lite grann (men fremdeles bør det være lett). Når du oppdager at også denne suggesjonen virker, kan du fortsette opptrappingen med stadig vanskeligere suggesjoner, helt til du kan strekke deg etter månen - og faktisk berøre den...


3. SKAP FORVENTNING. Når du er i en tilstand av forventning, det vil si når du tror at noe vil skje, da aksepterer du suggesjonene meget lettere. Du kan enten bare ane det vagt eller du kan kjenne det tydelig at dette du ønsker deg kommer til å skje.


Vi kan ikke sterkt nok understreke at troen på at suggesjonen skal virke (forventningen) spiller en stor rolle når det gjelder å nå dine mål.


La oss se litt på hvordan du kan anvende disse faktorene. Når du gjør dine første suggesjoner, begynner du med noe enkelt, noe du med sikkerhet vet du kan oppnå - og ser det skje. Dette setter i gang oppgraderingsprosessen og sørger for at forventningene øker. Vi hadde en elev engang som gjorde det svært bra.


Han la seg våre ord på sinnet og begynte med følgende suggesjon: "Jeg merker at jeg sitter rettere i ryggen ved skrivebordet mitt." Neste uke kom han tilbake henrykt og kunne fortelle at det hadde virket. Når han i løpet av dagen sank litt sammen på stolen kom det en melding til ham fra underbevisstheten som gjorde at han rettet seg opp.


Han fortalte at han hadde regnet med at dette ville hende fordi det var en enkel suggesjon. Når det skjedde fikk dette en underlettende virkning som kom til nytte når han senere skulle klare vanskeligere suggesjoner. Det gleder meg å fortelle at dette som skjedde motiverte ham til stadig dypere suggesjoner, suggesjoner som ledet hen til hans egentlige mål, og kanskje viktigst av alt - som virket!


Vi har hatt lignende dramatiske erfaringer med elever som begynte "enkelt", underlettet aksepten av suggesjonene ved en gradvis prosess (vanskeligere og vanskeligere), ventet seg at suggesjonen skulle virke fordi den forrige hadde virket, og opplevet at det skjedde.


Vanligvis kan du se hvem i forsamlingen som er de utålmodige, som ønsker seg månen med en gang. De var til å begynne med ikke villige til å anvende de faktorene jeg har nevnt ovenfor. Men så snart de gjorde det, fikk de større fremgang. Om du ønsker deg månen, så tenk over om du ikke skulle begynne med å sitte rett i ryggen, som den dyktige eleven gjorde. Du kan komme lenger på den måten.


Noen forslag til begynner-suggesjoner


"Jeg merker at jeg sitter rettere i ryggen ved skrivebordet mitt."

”Jeg opplever at jeg er begynt å smile til folk oftere enn før, og det kjennes godt.”

”Jeg har stor glede av å rose min ektefelle når jeg opplever noe jeg setter pris på.”

”Jeg opplever at jeg ser mer på folk når de snakker til meg.”

”Jeg holder orden på skrivebordet mitt og det gir en god følelse.”

”Jeg har glede av å kunne si "Takk skal du ha" når noen gjør noe for meg.”

”Jeg spiser langsomt - og liker det.”

”Jeg opplever det som bedre og mer behagelig når jeg kjører innenfor tillatt hastighet.”

”Jeg opplever at min tålmodighet med andre blir stadig større for hver dag.”


Hypnotisk suggesjon for å oppnå vekttap


”Jeg har styrken og evnen til å bestemme min vekt. For hver eneste dag blir jeg slankere og slankere. Jeg spiser bare slik mat som er nødvendig for å holde meg frisk og sunn.

Jeg spiser mindre porsjoner til måltidene. Jeg har ikke lyst på mer mat enn det jeg trenger for å holde meg frisk og mentalt våken.

Jeg holder meg til slik næring - og et slankt, sunt legeme blir min virkelighet. Jeg behøver ikke lenger å spise for mye.

Jeg avstår fra alt som ikke gir meg en strålende helse og et fullkomment legeme. Jeg spiser bare til faste måltider.

Jeg medvirker til å skape meg en positiv virkelighet og er stolt av meg selv. Et slankt og sunt legeme er nå blitt min virkelighet. Jeg har selvdisiplin til å bli slankere og slankere.”


Du kan også lytte til lydboken «Selvhypnose dietten» i Bailineklinikken.

Comments


Bailine

bottom of page