top of page

Dine spisevaner

Lær hvordan du skal bevisstgjøre deg dine spisevaner. 

Vår kunder blir ofte om å gjennomføre en hvit uke når de starter opp hos oss.

 

Dette går kort fortalt ut på å unngå å spise alt som er hvit. Det betyr å kutte ut poteter, hvitt mel og bakevarer av hvitt mel, ris, pasta, sukker, salt og melk.

 

Det er stor enighet om at dersom en dropper mel, sukker og salt så vil mange kunne føle seg bedre, kvikkere og få mer energi og i tillegg så vil en ofte tape vekt.

 

Denne uken er ikke en lavkarbovariant, men målet med denne uken er at du skal klare å unngå hvite matvarer. Du vil dermed måtte bli mye mer oppmerksom når du handler og lager mat for å unngå hvite produkter. Du vil kanskje bli overrasket over hvor mye som er hvitt i ditt kosthold.

 

Og klarer du en uke, så er du et lite steg på veien til – et lettere liv. 

For å bli bevist dine spisevaner er det mye du kan ta hensyn til, men å start med å lese væredeklarasjonene bør alle gjøre.

 

Hvordan lese varedeklarasjonen:

  • Den ingrediensen det er mest av er listet først, og deretter i synkende rekkefølge frem til det siste produktet som det er mist av i innholdet.

  • Næringsinnholdet forteller om hvor mange kalorier det er i produktet og hvor kaloriene kommer fra, f.eks. fra fett, alkohol, proteiner eller karbohydrater.

  • Fett blir inndelt i mettet fett som kommer fra nøtter, fisk, frukte ofte kalt den gode typen eller flerumettet fettsyrer som kommer fra kjøtt, meieriprodukter, sjokolade.

  • Karbohydratene deles gjerne inn etter stivelse eller om de har høyt eller lavt innhold av fiber som er bra for oss. Karbohydrater kommer mest fra planter.

  • Salt, sukker, vann og diverse sporstoffer, og E-stoffer blir også oppgitt.

Innholdet skal oppgis pr 100 g, derfor må du være oppmerksom på pakkens størrelse

 

Ta en utfordring, og kom gjerne med en tilbakemelding: Sjekk innholdet av avokado i en boks med guacemole. Du vil med stor sannsynlighet starte med å lage din egen avokado-dip etter at du har sjekket dette.

 

En rask avokado-dip:

 

Del og mos en avokado med en gaffel og tilsett litt småhakket rødløk. I tillegg litt sitronsaft og hvitløk. Dippen er best om den lages et par timer på forhånd og oppbevares en stund i romtemperatur.

Ser frem til å se deg i klinikken snart 😊

 

En ukes kostplan for deg som følger hvitt kosthold

 

Frokost:

 

Velg det som passe deg ut ifra om du er sulen eller ei:

 

Havregrøt 3 dl. kokt på vann, bruk kaneldryss som smak= ca 60 kalorier

Knekkebrød (50) med 1 skive kokt sinke (15)= ca65 kcal.

1 boks makrell i tomat=265 kalorier

Banan (ca 100 kcal)

 

Korn og frøblandinger med litt juice fremfor melk eller varmt vann med litt smør = høyt innhold, men sunt og mettende. 1 spiseskje smør eller olje = 100 kcal., så det kan unngås.

Vegetable_soup.jpg
bottom of page