Bailine Norge

Klinikkinformasjon: 815 21 777

Kontor: 22 93 13 10

Telefax: 22 93 13 12

E-post: info@bailine.no

Intranett: (for klinikkeiere)

Facebook

Bailine © 2019. Powered by Global Web PartnerOm websiden  |   Personvern

Bailine Forum

mars 24

Minifaste med 5:2 dietten

0 kommentarer

Ideen bak 5:2 dietten er å spise som normalt 5 dager i uken og ha et begrenset kaloriinntak (ca 500 Kcal) kun 2 dager i uken.

 

Bailines kostplan nr. 1, ”Tre dagers rensediett,” hvor du spiser lite i en, to eller tre dager

 

Dietten er ikke en fastediett men en ”minifastediett”

På dagene med kaloriinntak på en fjerdedel av den man normalt spiser daglig (500 Kcal for kvinner og 600 Kcal for menn) kan en holde seg til mer proteiner, enten animalske eller vegetabilske for dem som foretrekker vegetarkost. Ellers bør en spise fargerike grønnsaker som vokser over bakken; f.eks. brokkoli, squash, agurk, tomater, isbergsalat, grønn paprika m.m. En kan også spise enkelte frukter som f.eks. grapefrukt, melon, rabarbra, sitron, enkelte melkeprodukter, kjøtt og fisk.

Hold ut! Får du ”lystpåfølelse” med lyst på noe ekstra – så må du vente til neste dag.

 

Hvordan komme i gang

I følge Dr. Michael Mosly kan ”halvfasten” gjennomføres to dager etter hverandre, eller med noen dagers mellom rom i uken. Måltidene i ”minifasten” kan fordeles på to måltider om dagen, lunsj og middag, eller på tre måltider, frokost, lunsj og middag. Velg hvilke dager som passer for deg og bestem hvordan du ønsker å fordele kalorier i løpet av dagen.

 

Prøv f.eks. å ta ”minifastedager” på mandag og torsdag og spis en liten frokost, en stor lunsj og en liten middag, som til sammen gir deg dagens lave kaloriinntak.

 

Det er ikke mye rom for snacks på minifaste dagene i 5:2 dietten. Men hvis du heller vil spise en mindre lunsj og middag pluss kan du presse inn noen godbiter uansett.

 

Under ”minifasten” kan du drikke vann, eventuelt te og svart kaffe. Unngå flytende kalorier som f.eks. melk, jus og alkohol.

 

Forslag til hva du kan spise mellom frokost og middag de dagene du ”minifaster”

Du kan bruke kaloritabellen i Bailineboken og en vekt for å fastsette kaloriinnholdet i matvarer du spiser, slik at du holder deg innenfor kaloritallet i minifaste dagene.

 

På ”minifastedagene” sparer du dessuten penger fordi du spiser mindre. Når du gjør innkjøp så velg det som er friskt og billig. Mange føler at de kan dempe sultfølelsen bedre hvis de holder seg til matvarer med lav glykemisk indeks. Unngå enkle karbohydrater som finnes i hvitt mel, pasta, ris, poteter og korn. Kort sagt: hvite matvarer.

 

Det kan også være en god idé å hoppe over søte frukter i løpet av minifaste dagen da mange opplever at frukt kan utløse en sultfølelse.

 

 

Lyntabell for energiinnhold

Listen gir deg en liten indikasjon på omtrentlig kaloriinnholdet i forhold til porsjonsstørrelsen.

Agurk, 80 g = 10 Kcal

Appelsin, 100 =  40 Kcal

Asparges, 10 spyd = 50 Kcal

Aubergine, stekt = 20 Kcal

Banan, 110 g = 100 Kcal

Blomkål, 75 g = 20 Kcal

Blåbær, 125g = 70 Kcal

Brokkoli, 75 g = 20 Kcal

Brød, kneip, 1 skive, 30g = 75 Kcal

Brød, loff, 1 skive, 25g = 70 Kcal

Cherrytomat, 1, = 5 Kcal

Cottage cheese,  4%, 1 kopp = 99 Kcal

Egg, 1, 60g = 85 Kcal

Eple, 1, ca 105g = 50 Kcal

Erter, 40g  =  40 Kcal

Fetaost, 40g = 100 Kcal

Finn Crisp, 1 skive = 20 Kcal

Fiskeboller, 1 stk, 30g = 20 Kcal

Grapefrukt, 1 halv = 50 Kcal

Gulrot, 1, ca 70 g = 25 Kcal

Havregryn, 50g = 175 Kcal

Jordbær, 1 dl 50 g = 20 Kcal

Kaviar, torskerogn,1 brødskive,10g=45 Kcal

Knekkebrød, 1 skive = 20-50 Kcal

Karbonade, stekt, 1/2, 30g = 230 Kcal

Kyllingbryst, uten skinn, 100g = 110 Kcal

Laks, liten porsjon = 185 Kcal

Laks, røkt, 1 skive på 2 kjeks = 50 Kcal

Makrell i tomat,1 brødskive, 25g = 80 Kcal

Mandarin, 1, ca 75 g = 30 Kcal

Melk, lett, 1 glass, 150g, =  100 Kcal

Melon, 50 g = 15 Kcal

Moreller, 125g = 90 Kcal

Paprika, ca 30 g = 30 Kcal

Philadelphia, 5% fett, 15 g = 15 Kcal

Pære, 1, ca 125 g = 70 Kcal.

Rabarbra, 1 stilk, = 10 Kcal

Reker, kokte, 100g = 100 Kcal

Riskake, 1 = 25-35 Kcal

Rødbeter, Cheese Salat, 100g = 50 Kcal

Selleristang = 8 Kcal

Servelat, 1 påleggskive, 10g = 20 Kcal

Skinke, røkt, en skive, ca 15 g = 15 Kcal

Sitron, 1, = 20 Kcal

Sopp, på toast =100 Kcal

Stikkelsbær, 125 g = 50 Kcal

Storfe biff, 1, 150 g  = 160 Kcal

Tomat, 1, ca 65 g = 12 Kcal

Torsk, liten porsjon, 100 gr = 75 Kcal

Tunfisk, liten porsjon, 50 g  = 100 Kcal

Yoghurt, frukt,1/2 beger, 85 g = 85 Kcal

 

 

Måltider på de vanlige dagene

Dagene du ikke ”minifaster” kan du glemme alt som handler om kaloritelling og spise som vanlig, ikke mer ikke mindre. Du kan følge 5:2 dietten uten at du gir avkall på maten du elsker mest: f.eks. ost, marmelade og et glass vin i ny og ne. På den måten vil ikke dietten handle om alt det som er forbudt.

 

Spis den maten du elsker

Spis det du vil innen rimelighetens grenser i fem dager Så lenge du passer godt på matvanene dine to dager i uken, vet du at du resten av tiden kan tillate deg å nyte litt av det du elsker – og fortsatt gå ned i vekt. Er du f.eks. vant til å kunne spise litt mørk sjokolade hver dag uten å gå opp i vekt, fortsetter du med det av og til.

For mange er det sunnest å bruke mat med lavt sukkerinnhold, som salater, egg, kjøtt, fisk, reker, kylling og grønnsaker.

 

Helsegevinsten av ”minifasten”er ikke bare å gå ned i vekt

Studier har vist at 5:2 dietten gir gode helsemessige virkninger, når det bl.a, gjelder kolesterol og blodtrykk, Alzheimers og mange andre livsstilssykdommer.

 

Men 5:2 metoden er ikke egnet for alle

F.eks. de som har en BMI som er under normalt nivå, gravide eller ammer bør ikke følge dietten. Konsultere legen din fordi du starter dietten, spesielt hvis du er diabetiker, eller har andre helsemessige bekymringer.

Nyeste innlegg
  • Studier vist at det er en forskjell på mengden serotonin (et signalstoff) i hjernen til menn og kvinner. Serotonin regulerer flere viktige kroppsfunksjoner, og kvinner skal ha et høyere nivå av serotonin enn menn. Serotonin omdannes fra forskjellige matvarer som animalsk protein, kjøtt, meieriprodukter, fisk, brun ris, ost, avokado, bønner, vegetabilske oljer, soya proteiner og de fleste grønnsaker. Serotoninet synes å ha virket som en overlevelsesmekanisme når kvinnen registrerer matmangel i miljøet. Hennes biologiske målsetting er å sørge for at menneskeheten overlever, og i tider med lite mat må kvinnens kropp ta vare på de knappe matreserver. Med lite tilførsel ny serotonin bruker hun fort opp sitt lager av serotonin og blir mer mottakelig for de tilstandene som følger med lavt serotonin nivå, først og fremst økende appetitt, opptatt av mat, øket irritasjon og nedsatt velvære. Lite serotonin skaper depresjon og lyst på karbohydratet hos kvinner Derfor er det ikke overraskende at standard depresjons tester viser at kvinner som slanker seg kan bli deprimerte, men ikke menn. Det tar ikke lang tid før effekten viser seg. Bare noen uker med et kosthold med lite serotoninproduserende mat var nok til at noen av kvinnene ble deprimerte. Eksempler på lavt serotonin nivå hos kvinner: Økende appetitt Opptatt av mat Depresjon Søvn forstyrrelserImpulsiv opptreden Spiseforstyrrelser som anorexia og bulemi Kvinner som er spesielt overvektige har mindre serotonin og produserer mindre serotonin, selv før de begynner å slanke seg. Kanskje lavt serotonin forklarer hvorfor mer enn en tredjedel av overvektige kvinner lider av depresjon av kort varighet, fulgt av lyst på sjokolade og godterier og legger på seg. Dette betyr at det er vanskeligere å slanke seg for en overvektig kvinne. De fleste kvinner vil oppleve symptomer på for lite serotonin en eller annen gang i livet, selv om de ikke vil regnes som syke. Symptomene vil være mildere, men likevel være sterke nok til å innvirke på daglige aktiviteter, og sterke nok til at en lege ville legge merke til det men avfeie det som ”kvinneproblemer”. I overgangsalderen vil hormonene som hever serotonin nivået senkes, noe som synes å svekke serotonin sammensetningen. Mange leger mener at de fleste av de psykologiske symptomene på overgangsalderen ikke er noe annet enn en følge av disse forandringene i serotoninet. Det kan også forklare hvorfor mange kvinner legger på seg i overgangsalderen. Alle bør forstå at det ikke er deres feil at tidligere slankekurer har slått feil. Det er ikke på grunn av mangel på vilje eller svak natur. Det bare viser at de spiser feil mat og at hjernen har for lite serotonin. Spis alltid en kvinnevennlige frokost En feil mange kvinner gjør er at de spiser lite eller hopper over frokosten. Husk da at det er ved frokosten at en kvinne overbeviser kroppen om at hungersnøden er over, og at det er nok av mat å få. Kvinner må bare spise frokost som stimulerer serotonin. Hvis du spiser proteiner til frokost, selv i små mengder, vil det hemme optimal serotoninproduksjon, samtidig vil protein sende signal til hjernen din om at hungersnøden fortsetter. Proteiner fungerer best senere på dagen. Tenk på frokost som medisin. Du må ha en stor dose serotoninproduserende karbohydrater hvis du vil gå ned i vekt. Spis EN STOR FROKOST bestående av bare god, kvinnevennlig mat, og en liten dose fett. God Frokost: Havregrøt (kokt lenge), Kellogg’s All Brand, knekkebrød (rug), ris, pumpernickel, Kellogg’s fiber one, orange juice (usøtet), pasta, frukter (ikke overmodne). Dårlig Frokost: Yoghurt, rosiner, brød (de fleste typer), frokost blanding (puffet ris eller corn flakes), overmoden frukt, søt juice, nøtter, honning melon. Ingen kan leve bare på god serotoninproduserende kost, bortsett fra til frokost. Lær å kombinere den gode kost med den dårlige kost. God kost kombineres med dårlig kost ved å gjøre den om til en liten del av mat -sammensetningen. Effekten av dårlig kvinnefiendtlig kost blir borte hvis du spiser omtrent 3 til 4 ganger mer god kost enn dårlig. Men du bør spise begge deler i samme måltidet, eller helst samtidig. For eksempel hvis du har en tallerken linsesuppe (God kost) så kan du ha brød crutonger oppi (Dårlig kost). En regel er at du spiser antagelig nok god kost hvis du tror du spiser 4 ganger så meget god som dårlig kost. Det vil alltid skje at du ikke kan følge reglene, men ikke føl deg skyldig, fornuft er en del av ditt levesett. Lær hvordan du spiser fornuftig. Hvis du har fulgt dietten i noen uker vil det ta mer enn et eller to dårlige måltider til for å senke serotoninnivået så meget at du får problemer Eksempler på gode og dårlige næringsmidler Gode næringsmidler: Eple juice uten søtt, cider uten søtt, grape juice uten søtt, appelsin juice uten søtt, ananas juice uten søtt, og lett brus, tomat juice. Det er mye flerumettet fett i sjømat: skjell, torsk, krabbe, kolje, hellefisk/kveite, abbor (ferskvann), gjedde (nordisk), laks (Atlantic), kamskjell, reker, ørret, tunfisk og matfisk (hvitting, kolje, sik). Dårlige næringsmidler: Alkoholholdige drikker, all epledrikk, aprikos nektar, lyst øl, normalt øl, gulrot juice, frukt drikker, søt grapefrukt juice, limonade, appelsin drikk, søt appelsin drikk og all brus. Som regel vil fruktjuice eller grønnsaker øke blodsukkerproduksjonen for raskt. Spesielt gjelder dette når en fremstiller juice av frukt eller grønnsaker, fordi prosessen ødelegger fibrene som er med på å redusere stigningen av insulinet. Derfor, hvis frukten eller grønnsaken er av en kategori som ikke anbefales, blir den enda verre som juice. Snakk mer med din Bailineterapeut om kvinnevennlig kosthold. #næringsmidler #frokost #måltid #blodsukker #fett #serotonin #kosthold
  • Forholdet mellom tarmbakterier kan være en forklaring på fedme I de senere årene har det blitt forsket mye på hva en sunn tarm betyr for helsen vår. Første fase av fordøyelsen finner sted i tynntarmen. Nesten 100% av mikrobiotaen i kroppen befinner seg i tarmen. Mikrobiotatene i tarmen veier omkring to kilo og består av omkring 100, 1,000,000,000,000 – 100 billioner – bakterier. Det vil si at det i 1 gram avføring finnes flere bakterier enn det finnes mennesker på jorden. Forskjellige bakterier produserer ulike stoffer, syrer, fettstoffer og gasser – blodtyper oppstår fra tarmbakterier.10 % av bakteriene er onde for oss. F.eks. får en diaré av skadelige bakterier. Ved bl.a. overvekt, feilernæring eller kroniske tarmproblemer skyldes dette endrede forhold for bakteriene i tarmen. De to største gruppene av trambakterier er Firmicutes og Bacteroidetes som til sammen utgjør mer enn 90 % av bakteriepopulasjonen i tarmen.  Forholdet mellom dem er direkte forbundet med tilstander som fedme og diabetes. Forskning viser at når nivået av Firmicutes bakterien er høyere en Bacteroidetes bakterien i tarmen så får personen større fedme. Firmicutes-bakteriene er utrolig effektive til å trekke kalorier – energien – ut av maten, slik at det øker kaloriopptaket. Så en årsak til overvekt kan være at kroppen absoberer flere kalorier fra maten mens den beveger seg gjennom tarmsystemet. En helt ny teori går ut på at mennesker som ikke har fedmeproblemer kan ha overvekt av Bacteroidetes-bakteriene. Hva skal en spise for at tarmen skal øke andelen av bacteroidetes-bakterier? Undersøkelsen tyder på å tilføre så lite som to til tre gram grovt fiber i det daglige kosthold kan å forandre tarmens bakterieflora i retning av den man finner hos folkegrupper som er praktisk talt fri for fedme og tarmsykdommer. Ta en skje havrekli – 8 gram – hver dag til maten Hvis hjemmebakt brød av fullkornmel ikke kommer på tale i din familie, er det kanskje verd å overveie om det i hvert fall ikke ville være klokt å tilføre litt daglig kli. Fiber er de plantedelene som ikke brytes ned i fordøyelseskanalen. De gir maten volum og dermed økt metthetsfølelse. Fiber finner vi først og fremst i grovt mel og gryn, grønnsaker og frukt. Fiber er bra for mennesker med vektproblemer fordi fiber har lavt energiinnhold og gir god og varig metthetsfølelse. Diagrammet fra Proceedings of the National Academy of Sciences ( PNAS er et vitenskapelig tidsskrift som har blitt utgitt av National Academy of Sciences siden 1914) illustrerer forholdet mellom barn i  Afrika og barn i Europa. Afrikanske barn spiser fiberrik kost som minner om kosten til menneskene i de første bosetningene i jordbrukets barndom. Det å være overvektig eller fet er noe som nesten ikke forekommer i denne befolkningen. #tarmbakterier #Firmicutesbakteriene #kaloriopptak #overvekt #feilernæring
  • Noen overvektige spiser ikke nødvendigvis kun på grunn av sult. Noen spiser mer fordi en er glad og føler trang til å feire. Andre spiser fordi en er nedstemt, misfornøyd eller for å komme i bedre humør osv. Faktum er at noen kan bruke et hvilket som helst påskudd for å spise. Et forsøk som ble gjort en gang kan illustrere dette: Utenfor kafeteriaen til en høyskole ble det satt opp stand der studentene ble bedt om å smake på noen kaker for så å bestemme hvilke som smakte best. De kunne smake på så mange kaker de ønsket før de uttalte seg. Og resultatet var interessant; overvektige studenter spiste gjennomsnittlig 9 kaker før de bestemte seg. Slanke studenter spiste omkring 2 kaker før de valgte – og det enda samtlige studenter nettopp hadde spist lunsj! Gode kunnskap om maten du spiser – hva den inneholder av kalorier og næringsstoffer osv. kan hjelpe deg, men er ikke nok For overvektige er det sjelden kun sult som avgjør når de skal spise, men derimot ytre signaler som plutselige gjester, tv-seeing, synet av mat, snakk om mat osv. Hvis en stadig spiser uten å være sulten har en et problem. Den riktige og normale grunnen for å spise – er fysiologisk sultfølelse. Den riktige grunnen for ikke å spise mer – er at en er mett Det er en tillært feil når en spiser av andre årsaker. Årsaker som kan ligge så dypt i underbevisstheten at fornuft og kunnskaper om kosthold og ernæring ikke er nok til å kontrollere dem. Du må mentalt lære deg å få kontroll over ditt matinntak Og for å holde deg slank etter at du er kommet i din idealvekt, må du lære å spise bare når du har en reel sultfølelse. Slanking er noe mer enn å ha kunnskap om riktig kosthold. Det er å vite hvordan en fjerner dårlige spisevaner for å erstatte dem med andre sunnere vaner som passer for deg personlig. Bailine har mange undervisningsprogram som kan hjelpe deg #slanking #figurforming #vektreduksjon #kosthold #kostholdskurs
bailine-logo.png